Automatisch longtumoren kunnen herkennen op CT scans: hoogleraar functionele beeldanalyse Bram van Ginneken ontwikkelde binnen zijn Vici-project software die nu wereldwijd wordt gebruikt. De resulterende kostenbesparing brengt de invoering van een bevolkingsonderzoek longkanker dichterbij.
Wat was de aanleiding voor uw Vici-onderzoek?
‘In 2011 toonden Amerikaanse onderzoekers met een grote gerandomiseerde studie aan dat het gebruik van CT scans in een bevolkingsonderzoek longkankersterfte kan reduceren. Longkanker is de dodelijkste vorm van kanker omdat hij vaak te laat wordt ontdekt. In mijn onderzoeksgroep waren we al sinds 2004 bezig met het automatisch detecteren van afwijkingen op CT scans. De Vici toekenning was de ideale gelegenheid om beide ontwikkelingen samen te brengen.’
Wat was de belangrijkste vraag binnen het project?
‘Een thorax CT scan is een driedimensionaal beeld van het bovenlichaam, opgebouwd uit tweedimensionale doorsneden. De radioloog moet zo’n scan plakje voor plakje door scrollen en kijken of hij iets vreemds ziet. Dat kost veel tijd. Wij wilden die beoordeling automatiseren.
Lees hier het volledige artikel.