Bedtijd bepaalt hartgezondheid

Bij het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten speelt slaaptiming een cruciale rol. In een grote en langlopende studie in Engeland werden de minste cardiovasculaire incidenten gezien bij mensen die tussen 22.00 en 23.00 uur naar bed gingen. Wie om middernacht gaat slapen of al heel vroeg het bed in duikt, doet volgens de onderzoekers het hart meer kwaad dan goed.

Gaat u iedere avond tussen 22.00 en 23.00 uur naar bed? Dan heeft u volgens Dr. David Plans van de Universiteit van Exeter (Verenigd Koninkrijk) een lager risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De kans op vasculaire aandoeningen neemt toe bij mensen die vroeger of later gaan slapen. Alles heeft te maken met een interne 24-uurs klok – ook wel het circadiaans ritme genoemd – die mede het fysieke en mentale functioneren reguleert. “Vroege of late bedtijden kunnen deze biologische klok verstoren. En dit heeft nadelige gevolgen voor de hartgezondheid,” aldus Plans.

Wat is het circadiaans ritme?
Gedurende de dag en nacht vinden veranderingen in uw lichaam, geest en gedrag plaats. Dit wordt het circadiaans ritme genoemd. Deze wordt door de biologische klokken in uw lichaam aangestuurd en heeft een cyclus van ongeveer 24 uur. Meer dan 100 lichaamsfuncties volgen dit circadiaans ritme, waaronder slapen en ontwaken, eetlust, afgifte van hormonen en enzymen en ontgifting. Dit geldt ook voor de bloeddruk en hartslag.

Lees hier het volledige artikel.