Een week liggen leidt tot toename insulineresistentie en spiermassaverlies.
Een week bedrust leidt al tot een afname van dertig procent gevoeligheid voor insuline, een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Daarmee gepaard gaat ook nog eens een gemiddeld spiermassaverlies van anderhalve kilo.
Een week bedrust leidt al tot een afname van dertig procent gevoeligheid voor insuline, een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Daarmee gepaard gaat ook nog eens een gemiddeld spiermassaverlies van anderhalve kilo.
Een en ander concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ naar aanleiding van onderzoek bij gezonde vrijwilligers. De resultaten zijn recent gepubliceerd in het hoog aangeschreven wetenschappelijk tijdschrift Diabetes.
Een langere periode van bedrust, zoals bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, gaat gepaard met veranderingen in het lichaam. Zo verlies je gedurende de ligperiode al snel spiermassa en -kracht en neemt onder andere de vetmassa toe. Met name bij kwetsbare, oudere mensen is het van belang hierop alert te zijn, omdat herstel vele malen trager verloopt dan bij gezonde, fitte (jong) volwassenen. Eerdere onderzoeken van de Maastrichtse afdeling Human Biologie en Bewegingswetenschappen toonden dat aan. Nu blijkt dat een week immobiliteit zelfs een invloed heeft op de gevoeligheid voor insuline.
Te veel suiker
De onderzoekers kluisterden tien gezonde jongemannen een week lang aan bed, ongeveer vergelijkbaar met een wat langere ziekenhuisopname. Gedurende deze periode werd op verschillende momenten de insuline-gevoeligheid gemeten en onder meer ook spierkracht, spiermassa en bloedsamenstelling. De voeding die de vrijwilligers gedurende de week kregen te eten, werd vooraf vastgesteld en nauwlettend gecontroleerd. Na een week waren de mannen gemiddeld al 1,4 kilo spiermassa verloren, overeenkomstig met 2,5 procent van het totaal. “Interessanter nog om te zien was de sterke afname van insulinegevoeligheid met zo’n dertig procent”, zegt hoofdonderzoeker Marlou Dirks. Dat betekent dat het lichaam minder goed in staat is om suikers om te zetten, wat leidt tot een hogere bloedsuikerspiegel. Uiteindelijk is dat een risico voor het ontwikkelen van diabetes.
De onderzoekers kluisterden tien gezonde jongemannen een week lang aan bed, ongeveer vergelijkbaar met een wat langere ziekenhuisopname. Gedurende deze periode werd op verschillende momenten de insuline-gevoeligheid gemeten en onder meer ook spierkracht, spiermassa en bloedsamenstelling. De voeding die de vrijwilligers gedurende de week kregen te eten, werd vooraf vastgesteld en nauwlettend gecontroleerd. Na een week waren de mannen gemiddeld al 1,4 kilo spiermassa verloren, overeenkomstig met 2,5 procent van het totaal. “Interessanter nog om te zien was de sterke afname van insulinegevoeligheid met zo’n dertig procent”, zegt hoofdonderzoeker Marlou Dirks. Dat betekent dat het lichaam minder goed in staat is om suikers om te zetten, wat leidt tot een hogere bloedsuikerspiegel. Uiteindelijk is dat een risico voor het ontwikkelen van diabetes.
Lees hier het volledige artikel.