Medewerkers van huisartsenposten hebben vaak te maken met bedreiging en soms met geweld. Ze wijten het aan een ‘consumentenmentaliteit’ bij de patiënt.
Dit blijkt uit onderzoek van Trouw.
Een patiënt die fysiek geweld gebruikt tegen een arts of assistent: een derde van de huisartsenposten maakte dat het afgelopen jaar eens of vaker mee, zo melden ze in een onderzoek van Trouw. Meer dan de helft van de vijftig organisaties van huisartsenposten deed daaraan mee. Patiënten dreigen bovendien regelmatig met geweld, vooral aan de telefoon. Op ruim de helft van de deelnemende posten gebeurt dat zeker eens per week.
Hoe vaak de posten te maken hebben met geweld en bedreiging was tot dusver niet bekend, omdat het aantal incidenten niet landelijk wordt bijgehouden.
Op de huisartsenpost kunnen patiënten bij spoed terecht in het weekend, ’s avonds en ’s nachts, als hun eigen huisartsenpraktijk dicht is. De posten hebben vaak te maken met angstige patiënten, mensen met psychische problemen of gebruikers van drugs of alcohol, zo blijkt uit verhalen van medewerkers. Steeds vaker moeten ze ook omgaan met patiënten die dreigen vanuit een ‘consumentenmentaliteit’: ze eisen dat ze terecht kunnen, ook als er volgens het personeel geen sprake is van spoed.
Lees hier het volledige artikel.