De invoering van *generalistische basis ggz (*zie voor uitleg over generalistische zorg onderaan de pagina) scheelt gemiddeld ruim 2000 euro per behandelde patiënt, bij een zelfde uitkomst voor de gezondheid als wanneer er binnen **specialistische ggz (**zie voor uitleg over specialistische ggz onderaan de pagina) wordt behandeld. Dat levert jaarlijks een besparing van zo’n 270 miljoen euro op, stellen onderzoekers.
Deze uitkomsten van een onderzoek onder leiding van hoogleraar evidence bases practice in mental health care Bea Tiemens van de Radboud Universiteit Nijmegen werden deze week onder de aandacht gebracht tijdens een ggz-bijeenkomst.
Voor het onderzoek werd een groep van ruim 4300 patiënten vergeleken die in de periode 2011-2013 in Nederland een behandeling startten voor depressie of angststoornissen binnen gespecialiseerde ggz, met een even grote groep Nederlandse patiënten die in 2014-2015 een behandeling hiervoor binnen de generalistische basis ggz ondergingen.
In 2014 werd generalistische basis ggz ingevoerd als nieuwe zorgcategorie. Het gaat om zorg voor mensen met lichte of matige psychische problemen, die niet door een huisarts kunnen worden behandeld, maar voor wie kan worden volstaan met een afgebakend aantal gesprekken met psycholoog, psychiater of psychotherapeut (beperkt tot vijf, acht of twaalf sessies). Voor zwaardere problemen die binnen specialistische ggz worden behandeld, bestaat deze begrenzing niet.
Noot 1: (*is kortdurende en zorg op maat voor mensen met lichte tot matige psychische problemen)
Noot 2: (** is zorg voor mensen met ernstige, complexe of vaker terugkerende klachten)
Lees hier het volledige artikel.