Ernstig obese patiënten die een *bariatrische ingreep (*operaties om gewicht te verminderen) ondergaan, houden nadien een verhoogde kans op botbreuken, maar het patroon van fracturen verandert.
Catherine Rousseau e.a. voerden een retrospectieve studie uit en schrijven in The BMJ dat de botbreuken na de ingreep meer passen bij osteoporose. Uit databestanden selecteerden zij ruim twaalfduizend Canadezen die bariatrische chirurgie ondergingen, waarvan 72 procent vrouw was, met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar. Zij vergeleken deze met 38 duizend obese en 126 duizend niet-obese controles. De uitkomstmaat was incidentie van botbreuken tussen voor en na operatie, en tussen de verschillende groepen.
Mensen die in de onderzochte regio voor bariatrische chirurgie in aanmerking komen, hebben doorgaans een BMI van 45 tot 50, schrijven de auteurs. Deze groep had voorafgaand aan de ingreep al een grotere kans op een botbreuk dan obesen en niet-obesen. Na de operatie bleef dat zo. Hierbij was gecorrigeerd voor verschillende verstorende factoren. Wel veranderde de lokalisatie van breuken: die in onderbeen en voet namen af, maar fracturen van de bovenste ledematen, wervels, heup, bekken en dijbeen namen toe.
Lees hier het volledige artikel.