Bananen en avocado’s verminderen nadelige gevolgen hoog keukenzoutgebruik bij vrouwen

Vrouwen die kaliumrijk voedsel – zoals bananen en avocado’s – eten, kunnen de negatieve effecten van te veel zout in hun voeding verminderen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in European Heart Journal. Uit het onderzoek blijkt dat kaliumrijke diëten de bloeddruk verlagen bij vrouwen met een hoge zoutinname.

“Een hoog keukenzoutconsumptie wordt in verband gebracht met een verhoogde bloeddruk en een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes”, zegt nefroloog-internist Liffert Vogt van Amsterdam UMC. “Gezondheidsadviezen zijn dan ook gericht op het beperken van de zoutinname. Maar dit is niet haalbaar zolang voeding vaak bewerkte producten bevat waar veel zout in zit.

Ons onderzoek toont aan dat een kaliumrijk dieet de nadelige effecten van te veel zoutinname vermindert. Dit komt doordat kalium zorgt voor een hogere uitscheiding van zout via de nieren. Deze gezondheidswinst is het grootst bij vrouwen.”

Lees hier het volledige artikel.