Wat als een gewone antibioticakuur voor bijvoorbeeld blaasontsteking niet meer helpt? Of als je dood kan gaan door een simpele infectie? Of als je niet meer een gewone heupoperatie kunt doen zonder gevaar op een levensgevaarlijke complicatie? Ziekmakende bacteriën hebben altijd antibiotica als tegenstander gehad. Maar dit middel lijkt bijna uitgewerkt. Met als reden dat bacteriën resistent raken.
Antibioticaresistentie staat in de top drie van de meest zorgelijke ontwikkelingen in de wereld. Wereldwijd sterven 700.000 mensen per jaar aan infecties waar geen middel meer voor is. De WHO, de World Health Organisation, roept op tot actie.
In Nederland hebben we bijvoorbeeld last van de beruchte ziekenhuisbacterie MRSA. Deze Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus hebben we in Nederland nog goed in de hand omdat ziekenhuizen in Nederland erg op de verspreiding en hygiëne letten. MRSA slaat toe als de weg naar de binnenkant van het lichaam wordt vrijgemaakt, zoals op de operatietafel of als je een infuus hebt.
Maar professor dr. Jan Kluytmans, microbioloog en infectiepreventiespecialist, zegt: ‘Bacteriën houden zich niet aan grenzen. Ze kunnen zich verspreiden omdat mensen ze meenemen uit het buitenland. Ziekenhuizen en instellingen zijn daarom waakzaam als het gaat om mensen die met infecties uit het buitenland komen, bijvoorbeeld een land als Griekenland waar resistentie uitgebreid voorkomt. Deze patiënten worden in quarantaine geplaatst als ze een ziekenhuis binnenkomen of ze worden getest of er resistente bacteriën zijn.’
Lees hier het volledige artikel.