Mogelijk alternatief voor endoscopie om aandoening onder controle te houden.
De bacteriesamenstelling in de ontlasting van patiënten met de ziekte van Crohn blijkt een voorspeller te zijn van ziekteactiviteit.
Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports. De huidige standaard voor het monitoren van patiënten met de chronische darmaandoening is het regelmatig uitvoeren van een endoscopie. Deze techniek is echter duur, invasief en niet geheel vrij van mogelijke complicaties. Het meten van het microbiële leven in ontlasting zou mogelijk een efficiënt en patiëntvriendelijk alternatief kunnen bieden.
De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. De aandoening kan grillig verlopen met afwisseling van relatief rustige periodes (zogeheten remissie) en actieve periodes met plotse verergering van klachten (buikpijn, vermoeidheid, bloedverlies). Patiënten moeten daarom regelmatig op controle bij de specialist om tijdig in te kunnen ingrijpen. Met behulp van een endoscopie kan worden gekeken naar een eventuele ontsteking van het slijmvlies in het darmkanaal, een indicator dat de ziekte verergert. Mocht het nodig zijn, kan behandeling met medicatie zorgen voor het onder controle houden van de symptomen. Een endoscopie brengt echter nadelen met zich mee, zoals hoge kosten en risico op complicaties. Onderzoekers zoeken daarom naar nieuwe manieren om patiënten beter te kunnen monitoren.
Lees hier het volledige artikel.