Etheen (of ethyleen) is bekend als een belangrijk plantenhormoon, maar ook mensen blijken deze stof uit te scheiden als het lichaam oxidatieve stress ervaart, bijvoorbeeld bij zonnebaden.
Nu is ontdekt dat het gas ook vrijkomt bij een bacteriële infectie, veel eerder dan andere stoffen die op een infectie wijzen, zoals stresshormonen. Omdat etheen te meten is in uitgeademde lucht, denken onderzoekers dat een klinische toepassing in het verschiet ligt.
In een studie die op 31 juli in Scientific Reports verscheen, laten de onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc met collega’s uit de UK en de US zien hoe etheen ontstaat als het lichaam in reactie op een binnendringende ziekteverwekker zuurstofradicalen inzet. Niet alleen de aangevallen bacteriën lijden hieronder, ook de eigen weefsels.
De onderzoekers deden zowel in vitro onderzoek aan een bekend ontstekingsmodel, als placebo-gecontroleerd onderzoek in zieke en gezonde vrijwilligers. Etheen is een half uur eerder te meten dan andere ontstekingsindicatoren. Dit kan voor een patiënt op de intensive care het verschil betekenen tussen leven en dood.
Lees hier het volledige artikel.