Baarmoederhalskanker (of cervixkanker) is in België de vijfde belangrijkste kanker bij de vrouw (na borst-, colon-, eileider- en rectumkanker). Elk jaar worden in België ongeveer 700 à 800 vrouwen getroffen door een invasieve baarmoederhalskanker die niet tijdig werd opgespoord.
Deze vorm van kanker ontwikkelt zich nochtans geleidelijk op basis van zogenaamde prekankerletsels. In deze lange precancereuze fase zorgen systematische uitstrijkjes voor de ontdekking van verdachte letsels en de vroegtijdige behandeling ervan.
Wat is baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker is kanker van de baarmoederhals of cervix. Dat is het onderste versmalde gedeelte van de baarmoeder dat is verbonden met de vagina via een kleine opening, waar langs het menstruatiebloed uitvloeit.
De baarmoederhals ondergaat veranderingen gedurende het leven van de vrouw (puberteit, zwangerschap, menopauze, enz.). Tijdens de zwangerschap blijft de baarmoederhals bijvoorbeeld stevig gesloten om de foetus binnenin de baarmoeder te houden. Wanneer de bevalling zich aankondigt, opent de baarmoederhals zich tot ongeveer 10 cm zodat de baby kan worden geboren.
Het buitenste deel van de baarmoederhals en het binnenste deel van de baarmoederhals zijn door middel van een kwetsbaar gebied met elkaar verbonden. Dit overgangsgebied is waar meestal baarmoederhalskanker ontstaat.
In tegenstelling tot vele andere vormen van kanker is baarmoederhalskanker niet erfelijk.
Lees hier het volledige artikel.