Drie Nederlandse ziekenhuizen gebruiken een baanbrekende techniek om darmkanker te behandelen. Een fluorescerende stof in de patiënt maakt tumoren zichtbaar, waardoor chirurgen kankercellen nauwkeuriger kunnen opsporen en verwijderen. De eerste resultaten zijn hoopgevend. Wij kijken mee in de operatiekamer van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Als het licht in operatiekamer 6 uit gaat en de infraroodcamera op de open buik gericht wordt, kijkt iedereen gebiologeerd naar het beeldscherm naast de patiënt. Chirurg Miranda Kusters van het Catharina Ziekenhuis glijdt met haar handen zorgvuldig langs de darmen en andere organen. Ondertussen speurt ze op het scherm naar plekjes die groen oplichten.
“Nu hebben we een extra mogelijkheid om de tumor in beeld te brengen”
Miranda Kusters
Groen is reden tot zorg. Het kan duiden op een tumor, die zichtbaar wordt dankzij een fluorescerende stof, die de patiënt enkele dagen eerder ingespoten kreeg. Kusters snijdt met een thermisch mesje eerst het buikschort weg, vervolgens controleert ze de dunne en dikke darm op uitzaaiingen. Ze voelt, kijkt en wijst verdachte plekjes aan met een pincet. Het is millimeterwerk.
Lees hier het volledige artikel.