Hoe onze blik op autisme in twintig jaar is veranderd.
De kennis over autisme ontwikkelt zich snel, merkten we aan commentaar op oude artikelen over het onderwerp. Welke inzichten zijn de laatste jaren veranderd en hoe kijken we dan nu naar autisme?
‘Autisten dagdromen niet’, kopte NEMO Kennislink in 2006 in een nieuwsbericht. Een studie had verschillen gevonden in dagdromen tussen mensen met en zonder autisme. Ons artikel leverde de laatste tijd de nodige klachten op, via de mail en in de reacties. Mensen met autisme herkenden zich er niet in: sommige gaven aan juist heel veel te dagdromen. Wie zijn wij om dat tegen te spreken? Tijd om wat zaken recht te zetten en te kijken naar de huidige stand van zaken.
Belangrijk is wel om te vermelden dat het artikel al bijna twintig jaar oud is, en dus geschreven is naar de inzichten van toen. In de tussenliggende periode heeft de kennis over autisme zich ontwikkeld, maar ook de manier waarop we erover praten en schrijven, vertelt Marieke de Vries van de Universiteit Utrecht. Zij onderzoekt de culturele aspecten van autisme. “In onderzoek van tien jaar geleden gebruikte ik nog termen die nu niet meer door de beugel kunnen.” Wat is de huidige stand van zaken in het autisme-onderzoek? En valt er inmiddels meer te vertellen over dagdromen bij autisme?
Lees hier het volledige artikel.