Aspartaam “mogelijk kankerverwekkend” volgens WHO: hoe gezond zijn de alternatieven?

Aspartaam is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) “mogelijk kankerverwekkend voor de mens”. Hoe gezond zijn alternatieven als stevia, sacharose en agavesiroop? We vroegen het aan diëtist Michaël Sels (UZA).

Het besluit om aspartaam als “mogelijk kankerverwekkend voor de mens” te labelen, kwam er na analyse van drie beschikbare studies door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het bericht van de WHO veroorzaakte veel verwarring. De dosis aspartaam die je dagelijks ‘zonder risico’ kan consumeren, verandert immers niet. Iemand van 70 kilogram kan nog altijd veilig 14 light-frisdranken per dag consumeren.

Bovendien is het helemaal niet zeker dat aspartaam bij hogere hoeveelheden kanker veroorzaakt.

Diëtist Michaël Sels vermoedt dat veel mensen door de heisa op zoek zullen gaan naar alternatieven. Sommige van die alternatieven zijn (even) veilig als aspartaam, andere kun je beter niet gebruiken.

Lees hier het volledige artikel.