Artsen waarschuwen voor hepatitis B en C: ‘Het is een sluipmoordenaar’

Artsen waarschuwden vorig jaar dat chronische hepatitis B en C meer doden veroorzaken dan er vielen onder hiv-patiënten tijdens het hoogtepunt van de aidsepidemie. In het kader van Wereld Hepatitisdag vraagt NU.nl aan experts: hoe ernstig is het gesteld met hepatitis in Nederland en moeten we ons zorgen maken?

“Hepatitis B en C zijn relatief symptoomarm”, zegt professor Robert de Man, MDL-arts gespecialiseerd in leverziekten aan het Erasmus MC. “Klachten die patiënten kunnen ervaren, zijn vermoeidheid en lichte leverfunctiestoornissen. Het wordt daarom ook wel een sluipmoordenaar genoemd.”

Ook José Willemse, directeur van de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging, gebruikt het woord om de ernst van het hepatitisprobleem te beschrijven. “Je kunt het 25 jaar onder de leden hebben, zonder dat je het weet.”

Hepatitis B
Hepatitis B wordt overgedragen door bloedcontact. Dat kan van moeder op kind bij de geboorte, door seksueel contact of toegediend besmet bloed. Dit kan in eerste instantie een acute leverinfectie veroorzaken, die bij een deel van de patiënten overgaat in een chronische vorm. Deze kan actief of inactief zijn. Verschijnselen van hepatitis B zijn onder meer moeheid, gebrekkige eetlust, geelzucht en spier- en gewrichtspijn. 90 tot 95 procent van de volwassenen geneest van acute hepatitis B. Deze mensen zijn hierna immuun voor het virus en ook niet meer besmettelijk voor anderen.

Lees hier het volledige artikel.