Artsen en andere zorgverleners in de eerste lijn verzetten zich tegen de verplichte invoering van een cliëntenraad voor alle zorginstellingen waar tien of meer zorgverleners werken. Ze vrezen voor een toename van de administratielast door zo’n plicht.
Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins heeft eind vorig jaar een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) aan te passen. Hij wil cliënten meer zeggenschap over het beleid binnen zorginstellingen geven. In zijn voorstel staat onder andere dat iedere zorginstelling waar meer dan tien personen werkzaam voor zijn, voortaan verplicht wordt een cliëntenraad in te stellen. Bruins zegt voor die grens van tien te kiezen om zo deze plicht te ‘beperken tot grotere instellingen’, waar de kans volgens hem groter is dat het belang van de cliënt ondergesneeuwd raakt omdat er minder persoonlijk contact is.
Maar huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en psychologen vinden die grens veel te laag. Hun belangenorganisaties pleiten in een brief aan de Tweede Kamer, die volgende week met de minister over zijn voorstel spreekt, om de grens bij vijftig werkzame zorgverleners per instelling te leggen.
Lees hier het volledige artikel.