Eva van der Heide is coassistent bij Amsterdam UMC. Als lid van het initiatief CO₂-assistent zet zij zich in voor meer aandacht voor de klimaatcrisis in de opleiding Geneeskunde. Klimaatveranderingen, het verlies van biodiversiteit en vervuiling hebben enorme gevolgen voor onze gezondheid. En de CO₂-afdruk van de zorg is heel groot.
Daarover zouden geneeskundestudenten meer onderwijs moeten krijgen. Dat vinden de coassistenten en pas afgestudeerde artsen die vorig jaar het initiatief CO₂-assistent zijn gestart.
Planetary Health
Van der Heide: “Ik was altijd al klimaatbewust bezig. Voor mezelf. Maar ik wilde meer doen. Meer bereiken. Het gaat me niet snel genoeg.” Na een symposium over Planetary Health, georganiseerd door CO₂-assistent, werd ze lid. “Het vakgebied Planetary Health laat zien wat het effect is van menselijk gedrag op de ‘gezondheid’ van de aarde. En welke gevolgen dit heeft voor onze gezondheid.”
Bewuster maken
Om hun doel te bereiken – het klimaat als vast onderdeel in de geneeskundeopleidingen – proberen de leden van CO₂-assistent studenten en docenten bewuster te maken. “We organiseren bijvoorbeeld symposia. Maar we verzorgen ook colleges over Planetary Health. En we liepen mee met de klimaatmars. Daarnaast praten we met docenten en mensen uit het onderwijs. Om hen te overtuigen hoe belangrijk dit onderwerp is voor de opleiding.”
Lees hier het volledige artikel.