Artsen in opleiding gaan tijdens hun studie meer leren over gezond eten. Een grote rol is hierbij weggelegd voor Wageningen University & Research (WUR), waar voedsel en gezondheid al een belangrijk onderwerp is. Studenten van de WUR gaan samenwerken met de artsen in opleiding van Universiteit Utrecht.
“Studenten die de artsenopleiding volgen, krijgen in hun gehele opleiding gemiddeld acht uur les in het belang van voeding”, dat zegt Rolf Marteijn van de opleiding voeding en gezondheid van de WUR. “Het wisselt wel per universiteit. Maar studenten en universiteiten concluderen nu samen dat er meer aandacht voor moet zijn.”
Het gaat hierbij dan vooral om de opleiding van basisarts: “Iemand die zich specialiseert tot maag-, darm- en leverarts krijgt wel weer met het belang van goede voeding te maken.”
Niet genezen, wel helpen
“We moeten helpen voeding beter in te zetten bij preventie van ziektes of bij het herstel na een ziekte.” Volgens Marteijn kan goede voeding niet genezen, maar wel aanvullend zijn: “Een botbreuk gaan we hiermee niet oplossen. Maar stel: je hebt een behandeling gehad van een gezwel met chemo of bestraling, dan kan goede voeding wel helpen dat het niet of niet zo snel terugkeert.”
Lees hier het volledige artikel.