Artsen en apothekers hebben samen gewaarschuwd voor ongewenste gevolgen van een voorgenomen modernisering van het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Zij voorzien onder andere dat de aanpassing leidt tot minder goede behandelkeuzes.
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Federatie Medisch Specialisten (FMS) hebben met enkele apothekersorganisaties hun zorgen over de door het kabinet voorgenomen modernisering kenbaar gemaakt in een brief aan de VWS-commissie in de Tweede Kamer. Die sprak donderdag met VWS-minister Ernst Kuipers over het geneesmiddelenbeleid. De artsenorganisaties verwachten niet dat de modernisering zoveel geld gaat besparen als Kuipers hoopt (140 miljoen euro). Zij denken dat een dergelijke ingreep namelijk leidt tot andere kosten, zoals de begeleiding van patiënten bij medicijnwissels.
Verantwoord wisselen
Ook vrezen de huisartsen dat patiënten na een aanpassing van het systeem kiezen voor een medicijn dat goedkoper is, maar dat niet de eerste keus is in NHG-richtlijnen. En door keuzes voor een middel met andere werkzame stoffen komt beleid om verantwoord te wisselen onder druk te staan, aldus de briefschrijvers.
Lees hier het volledige artikel.