(Huis)artsen zien regelmatig patiënten die in desinformatie op sociale media zijn getuind. Dat leidt ertoe dat mensen advies over medicijnen en behandelingen niet opvolgen, met grote gevolgen voor hun gezondheid.
Twee NU.nl-lezers, een cardioloog en een gynaecoloog, delen hun ervaringen.
Het valt cardioloog Niels Wijkstra op dat de jongere generatie kritischer is door de komst van sociale media. Enerzijds waardeert hij dat. “Anderzijds lijken mensen de laatste tijd zo stellig, dat ze bij voorbaat een behandeling al links laten liggen”, vertelt hij. “En dat kan levens kosten.”
Zo schrijft Wijkstra regelmatig medicijnen voor aan patiënten die hun bloeddruk moeten verlagen. Sommigen weigeren die in te nemen, omdat ze online hebben gezien dat dat negatieve bijwerkingen kan hebben. “Maar een hoge bloeddruk is een sluipmoordenaar. Het kan op de lange termijn schade veroorzaken aan je bloedvaten, ogen, hart en nieren.”
Iedere dag probeert de cardioloog in zijn spreekuur onware theorieën te ontkrachten. “Als arts die jarenlang heeft gestudeerd sta je soms machteloos tegen een influencer. Ik word daar verdrietig van en maak me zorgen.”
Lees hier het volledige artikel.