Ruim een kwart van de artsen, die hebben gereageerd op een peiling van Mednet over het avondspreekuur, vindt dat artsen ook buiten kantooruren beschikbaar moeten zijn voor electieve zorg. Ruim 38 procent vindt dit niet nodig en 35 procent stelt dat dit misschien zou moeten.
Ook de beschikbaarheid van electieve onderzoeken of operaties buiten kantooruren is niet onbespreekbaar, vindt ruim 30 procent van de respondenten van de Mednet peiling. Nog eens 36 procent stelt dat dit misschien zou moeten plaatsvinden.
Een anesthesioloog die heeft meegewerkt aan het onderzoek stelt : “Er mag wat mij betreft tot 11 uur ’s avonds electief gewerkt worden. Dan moet er wel voor gezorgd worden dat de duur van de werkdag niet langer dan 8 à 9 uur is.” Anderen vinden dat de electieve zorg ook buiten kantooruren mag doordraaien om de capaciteit van de dure apparatuur volop te gebruiken. Een MDL-arts zegt bijvoorbeeld: “Apparatuur staat ‘af te betalen’ in uren dat-ie niet gebruikt wordt en efficiëntie is ver te zoeken. Bovendien is er zo de mogelijkheid om wachtlijsten te reduceren.”
Kosten
Tegenstanders vragen zich af waarom dit nodig is. Zo stelt een radioloog: “Waarom zou dit moeten? En wie gaat dit betalen? Ik vrees voor een toename van de kosten in de zorg en minder efficiëntie.” Een huisarts stelt: “De kwaliteit van de zorg wordt er niet beter op. Dokters werken al veel en lang. Dan is het risico op een burn-out nog groter.” Een ouderenpsychiater vraagt zich bovendien af hoever de gezondheidszorg moet meegaan in de marktwerking. “Je kunt ook helemaal doorslaan en ervoor zorgen dat hulpverleners snel afbranden.” Lees hier het hele artikel dat in Mednet Magazine is gepubliceerd.
Uit het onderzoek naar het avondspreekuur blijkt dat een kwart van de artsen inmiddels al een spreekuur of poli buiten kantooruren heeft.
Bron: Mednet