Het aantal mensen met osteoporose groeit, maar veel mensen weten niet dat ze het hebben. Dat is slecht nieuws, zegt internist-endocrinoloog Joop van den Bergh, want hoe eerder je met medicatie begint, hoe meer behoud van botmassa en botstructuur. Hij legt uit wat osteoporose is en waarom het belangrijk is om je te laten onderzoeken als je na je 50ste een bot breekt.
Wat is osteoporose precies?
,,Osteoporose wordt ook wel ‘botontkalking’ genoemd. Het is een aandoening waarbij de botstructuur zwakker wordt en de botdichtheid vermindert. Doordat de botten massa en structuur verliezen, worden ze zwakker. Het gevolg: broze botten die sneller breken of zomaar een ingezakte wervel, een spontane wervelbreuk’’, zegt van den Bergh, als internist-endocrinoloog verbonden aan VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Maastricht UMC.
De botten worden sowieso steeds ietsje minder sterk vanaf ons 30ste, zegt van den Bergh. Tussen de 20 en 30 jaar piekt de botmassa en daarna verliezen we elk jaar een beetje bot doordat er meer wordt afgebroken dan aangemaakt. ,,Dat geldt voor iedereen. Maar bij osteoporose is de verzwakking van de botten ernstiger en verloopt het afbraakproces sneller dan normaal.’’
Lees hier het volledige artikel.