Artsen en andere voorschrijvers moeten patiënten beter informeren bij de keuze voor geneesmiddelen. Zij moeten de patiënt altijd op de hoogte stellen van de risico’s en de alternatieven. Dat zegt patiëntenfederatie NPCF in reactie op de Zembla-uitzending van afgelopen donderdag. Daarin werd duidelijk dat 27 Nederlandse vrouwen mogelijk zijn overleden door de bijwerkingen van Diane-35, een middel tegen acne dat met name gebruikt werd als anticonceptiepil. “Zeker bij een pil als de Diane-35, en zeker bij risicogroepen, is het van levensbelang dat artsen hun patiënten van goede informatie voorzien,” zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF.
In de Zembla-uitzending werd duidelijk dat de meeste vrouwen overleden aan een longembolie, een vorm van trombose. Tot nu toe werden achttien sterfgevallen in verband gebracht met de Diane-35. Eerder dit jaar werd bekend dat de Diane-35 in Frankrijk uit de schappen was gehaald. Daarop kwamen bij Lareb (het instituut dat bijwerkingen van medicijnen registreert) honderden meldingen binnen van bijwerkingen. De meldingen waren in de meeste gevallen afkomstig van gebruiksters of van nabestaanden, en niet van voorschrijvers.
“Daar zijn we van geschrokken,” zegt Wilna Wind. Volgens de richtlijnen moeten artsen zodra ze bekend zijn met bijwerkingen, deze melden bij Lareb. Dat blijkt nu nagenoeg niet te zijn gebeurd. “Blijkbaar is het feit dat dit wel moet volgens de richtlijnen niet voldoende. Er moet iets gebeuren.”
Patiëntenfederatie NPCF vindt dat in de voorschrijfsystemen een signaalfunctie verankerd moet worden, dat artsen erop attendeert als geneesmiddelen een mogelijk verhoogd risico hebben. Met deze aanvullende informatie is de patiënt beter in staat om samen met de arts een besluit te nemen over zijn medicijngebruik. Deze signalering en gedeelde besluitvorming stimuleert zowel de arts als de patiënt om bijwerkingen te melden. Patiëntenfederatie NPCF vindt dat dit in ieder geval moet gebeuren voor geneesmiddelen waarvoor vanaf 2014 het waarschuwingssymbool geldt dat het melden de gebruiker wijst op het grote belang van het melden van bijwerkingen. Dit symbool, een omgekeerde zwarte driehoek, staat vanaf 2014 afgebeeld op de bijsluiters van een aantal geneesmiddelen, waaronder ook Diane-35.
Bron: Patiëntenfederatie NPCF