Nederlandse artsen moeten veel vaker behandelingen als acupunctuur en ontspanningstherapieën onderdeel laten uitmaken van hun werk. Dat stelt onderzoeksorganisatie ZonMw in een rapport dat vandaag verschijnt en waaraan verscheidene medici en ziekenhuisbestuurders hebben meegewerkt.
De opstellers benadrukken dat het niet hun bedoeling is schimmige kruidentherapieën en handopleggers de toegang tot de dokterskamer te geven. Het gaat alleen om complementaire zorg waarvan de effectiviteit bewezen is: het kaf moet van het koren worden gescheiden.
“Het zou een schande zijn als we zorg die werkt, de patiënt onthouden”, zegt de Rotterdamse hoogleraar chirurgie Hans Jeekel, betrokken bij het rapport. Hij schat in dat de meeste alternatieve geneeskunde die toets niet zal doorstaan. “Maar dat moeten we de mensen wel duidelijk maken. Nederlanders besteden steeds meer geld aan dit soort zorg, die vaak niet werkt en soms zelfs verkeerd uitpakt.”
Muziektherapie
Tot de voorbeelden van complementaire zorg die wel werken behoren volgens het rapport onder meer voedingssupplementen bij het voorkomen van veroudering en allerlei therapieën gericht op lichaam en psyche die pijn en stress verminderen. Naast acupunctuur kan daar ook chiropraxie – behandeling van gewrichten – en muziektherapie toe behoren.
Volgens Jeekel zijn er aanwijzingen dat patiënten die muziek horen tijdens een operatie, niet alleen meer ontspannen blijven maar het ook met andere lichaamsfuncties – zoals het immuunstelsel of het zuurstofgehalte in het bloed – beter doen. Daardoor is minder pijnstilling nodig en kunnen de patiënten sneller naar huis. “Dat moeten we nog wel beter uitzoeken, maar dat moeten we in ieder geval wel proberen.”
Lees hier het volledige artikel.