Dat stelt D66-Kamerlid Pia Dijkstra in antwoord op de vele vragen vanuit de Eerste Kamer over haar orgaandonatiewetsvoorstel.
Dijkstra’s omstreden voorstel voor ‘actieve donorregistratie’ (ADR) houdt in dat iedere Nederlander van 18 jaar of ouder automatisch als orgaandonor wordt geregistreerd als hij zelf geen keuze aangeeft via een hiervoor toegezonden donorformulier. In die gevallen komt er ‘geen bezwaar’ in een registratiesysteem te staan. Dijkstra hoopt dat meer donoren beschikbaar komen als mensen zo gedwongen worden erover na te denken, en dat artsen en nabestaanden worden ontlast omdat de keuze van een overledene wordt vastgelegd.
Vrijwel alle fracties in de Eerste Kamer hebben Dijkstra bestookt met vragen over haar voorstel. Veel vragen gaan over hoe zij haar voorstel ziet in verhouding tot het recht op zelfbeschikking en schending van het lichaam. Ook wil de senaat weten of haar voorstel in verhouding staat tot het doel dat ze voor ogen heeft, en of er geschikte alternatieven zijn.
Onder andere de PvdA-, VVD- en CDA-fracties vroegen om een toelichting op de rol die een arts heeft in het overleg met nabestaanden over de uiteindelijke donatiebeslissing in de nieuwe situatie, zowel bij een ‘geen bezwaar’-registratie als bij een actief ‘ja’.
Lees hier het volledige artikel.