Het grootste Nederlandse onderzoek naar artrose, CHECK, vormt de basis van een nieuw Europees onderzoeksproject naar artrose. De Europese Unie ondersteunt dit project met 7,5 miljoen euro, net als de top van farmaceutische en medische bedrijven in Europa. Het Reumafonds is partner in dit project en brengt de gegevens van CHECK in. Die moeten het mogelijk maken om behandelingen te ontwikkelen die zijn toegespitst op groepen patiënten met dezelfde klachten en/of schade aan het kraakbeen.
In CHECK (Cohort Heup En Cohort Knie) zijn 1000 patiënten met knie- of heupartrose 10 jaar lang medisch gevolgd. Er zijn bijvoorbeeld röntgenfoto’s gemaakt en er is bloed afgenomen. Op deze manier is er al veel kennis ontstaan over hoe artrose zich ontwikkelt. Het CHECK-onderzoek is nu afgesloten, maar de gegevens blijven van groot belang.
Belangrijkste resultaat uit CHECK: artrose is niet 1 aandoening
Door het CHECK-onderzoek weten we bijvoorbeeld dat artrose niet 1 aandoening is. Er zijn mensen met artrose met veel kraakbeenschade die pijn hebben. Dat klinkt heel logisch. Toch zijn er ook patiënten met weinig schade die veel pijn hebben. We weten ook dat artrose op verschillende manieren kan ontstaan. Ontstekingen kunnen bijvoorbeeld een rol spelen. Tot slot is uit CHECK gebleken dat artrose zich – over het algemeen – langzaam ontwikkelt. Per persoon kan het verschillen.
Duidelijke groepen van patiënten onderscheiden
Op de belangrijke kennis uit CHECK bouwt het grote Europese artroseproject APPROACH verder. Het doel van APPROACH is om duidelijke groepen van patiënten te onderscheiden. Bijvoorbeeld patiënten met dezelfde klachten of dezelfde kraakbeenschade. Dit gebeurt door de vragenlijsten, röntgenbeelden of zogeheten biomarkers (signaalstoffen in het bloed) te onderzoeken. Per groep van patiënten moeten later specifieke geneesmiddelen of behandelingen worden ontwikkeld.
Coördinatie bij UMC Utrecht
Net als bij het Nederlandse CHECK-onderzoek ligt de coördinatie van dit Europese project bij het UMC Utrecht. Professor Harrie Weinans (Reumatologie en Orthopedie) doet dit samen met professor Floris Lafeber (Reumatologie). ‘Artrose is nu vaak nog slecht te behandelen. Door de gegevens van patiënten te combineren, hopen we betere behandelingen te vinden’, aldus Weinans en Lafeber.
15 miljoen euro beschikbaar
Voor het nieuwe onderzoeksproject komt in totaal 15 miljoen euro beschikbaar. De Europese Unie steekt 7,5 miljoen euro in het onderzoek, net als een de top van Europese farmaceutische bedrijven en andere medische bedrijven. Het Reumafonds is partner in het APPROACH-project omdat het de gegevens van CHECK inbrengt. Het traject duurt in totaal 5,5 jaar.