Het aantal mensen met artrose in ons land stijgt. Nu al zijn dat er 1,5 miljoen. In 2040 gaat dit zelfs naar de 2,5 tot 3 miljoen. En waarschijnlijk liggen de huidige aantallen nog wel hoger. Want niet iedereen met pijnklachten gaat direct naar de huisarts. Bovendien wordt artrose vaak niet of laat erkend.
Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Hoogleraar Artrose aan de afdeling huisartsengeneeskunde en orthopedie Sita Bierma-Zeinstra vertelt wat Nederland te wachten staat en wat er moet gebeuren om de golf patiënten op te vangen.
Huisartsen zien twee keer zoveel patiënten als gedacht
“Om te weten hoe vaak een aandoening in Nederland voorkomt, baseren we ons op cijfers van het NIVEL (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg). Die cijfers voeren terug op wat huisartsen coderen in hun patiëntendossiers”, vertelt de hoogleraar. “Voor medische aandoeningen bestaan namelijk registratiecodes. Maar niet alle diagnoses worden even goed gecodeerd. En dat geldt zeker voor artrose.”
“Wij hebben voor heup- en knieartrose gekeken naar de zogenaamde vrije tekstvelden die artsen invullen. We zagen dat er veel omschrijvingen waren als ‘versleten knie’ of ‘versleten heup’ terwijl de patiënt nooit gecodeerd werd met artrose. Sommige patiënten kregen na zo’n omschrijving later alsnog de diagnose artrose in het dossier, maar pas als de patiënt bij de orthopeed kwam, gemiddeld na drie jaar.”
Lees hier het volledige artikel.