Heupartrose wordt in de volksmond vaak ‘heupslijtage’ of ‘versleten heup’ genoemd. De term ‘versleten heup’ geeft echter de indruk dat er niets meer aan te doen is. Dit is niet het geval: bij heupartrose is een behandeling mogelijk.
Dokterdokter vertelt je over de oorzaken, symptomen en behandeling van heupartrose.
Wat is heupartrose?
Wat is heupartrose eigenlijk? In je heup zitten twee kogelgewrichten. Die bestaan uit twee onderdelen: de heupkom en de heupkop. Zowel de heupkop als de heupkom zijn bekleed met kraakbeen, een soepel en zacht weefsel dat het bewegen van de heupkom om de heupkop makkelijker maakt.
Wanneer je artrose van de heup hebt, is het laagje kraakbeen op het heupgewricht aangetast. Het wordt dunner en zachter. Dit heeft tot gevolg dat bewegingen van het gewricht minder soepel lopen en dat het gewricht minder goed in staat is om schokken op te vangen. Door de slijtage van het kraakbeen kunnen chronische heupklachten ontstaan.
Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van heupartrose
Heupartrose is een van de meest voorkomende heupaandoeningen. Ondanks veel onderzoek is niet precies bekend wat de oorzaak is. Wel is bekend dat het gaat om een samenspel van verschillende factoren.
- Erfelijkheid: artrose komt in de ene familie veel vaker voor dan in de andere familie. Erfelijke aanleg speelt een rol bij het ontstaan en verergeren van artrose. Heupdysplasie is een voorbeeld van een erfelijke aandoening waarbij heupartrose kan ontstaan.
- Leeftijd: de meest voorkomende oorzaak van heupartrose is simpelweg toe te schrijven aan het verouderingsproces. Artrose van de heup komt het meeste voor bij mensen van vijftig jaar of ouder. Wanneer je ouder wordt, neemt de kwaliteit van het kraakbeen in je lichaam namelijk langzaam af (artrose). Je lichaam is steeds minder in staat om nieuw kraakbeen aan te maken.
- Geslacht: vrouwen hebben vaker artrose dan mannen.
- Overgewicht: je gewrichten worden extra belast door een te hoog gewicht en kunnen daardoor beschadigd raken. Mogelijk worden er ontstekingsbevorderende stoffen aangemaakt die juist de afbraak van kraakbeen versnellen. Dit is ongunstig voor het verloop van artrose.
- Beschadiging in of rond een gewricht door een vroeger opgelopen blessure of ziekte zoals:
- Een botbreuk of een beschadigde meniscus.
- Slappe gewrichtsbanden, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval of een blessure. Het kan ook erfelijk bepaald zijn.
- Gewrichtsontsteking zoals bij reumatoïde artritis.
Lees hier het volledige artikel.