Artificial Intelligence (AI) – of op zijn Nederlands kunstmatige intelligentie – doet zijn intrede in de zorg. Kan kunstmatige intelligentie de toegankelijkheid van zorg bevorderen of is het juist ondermijnend?
AI is een waardevolle technologie, maar heeft ook invloed op onze waarden, dus is tevens een waardenvolle technologie. Daarom moet de overheid er ook eisen aan stellen. Anders lopen we het risico dat we afhankelijk worden van dominante private partijen, waarschuwt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Ze komt in een verkennend rapport met een aantal aanbevelingen.
Vooralsnog beweegt AI zich grotendeels buiten het reguliere zorgstelsel om, maar het heeft er wel invloed op, zal zich ermee vermengen en zal uiteindelijk het stelsel ingrijpend veranderen. Iedereen is het erover eens: de inzet van nieuwe technologie gaat onmiskenbaar gebeuren. Over de gevolgen zijn de opvattingen en overtuigingen heel verschillend. Van juichverhalen tot doemscenario’s.
Bevorderend of ondermijnend? Hoe dan ook: AI zal diep ingrijpen in de zorg zelf en in de aard van het zorgproces. Technologie is nooit neutraal en vereist belangrijke keuzes. Deze keuzes kunnen (gewild of ongewild) bepaalde waarden onderstrepen en andere aantasten. Het is daarom essentieel om zo vroeg mogelijk inzicht te krijgen in welke invloed AI kan hebben op de publieke belangen in onze gezondheidszorg. De Raad heeft daarom een verkennend advies uitgebracht over deze thematiek. Verkennend, juist omdat veel nog niet bekend en onzeker is.
Lees hier het volledige artikel.