Veel mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering) zijn de afgelopen tijd in financiële problemen gekomen door een tekort aan keuringsartsen bij het UWV. Dat meldt de Landelijke Cliëntenraad (LCR).
De artsen moeten door middel van keuringen bepalen of de uitkeringsontvangers inderdaad arbeidsongeschikt zijn. Maar die keuringen laten veel te lang op zich wachten, omdat er te weinig artsen zijn.
Als uit de keuringen blijkt dat mensen minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn, moeten ze alle voorschotten die ze hebben ontvangen, terugbetalen. Maar omdat de keuringen regelmatig tien tot twaalf maanden op zich laten wachten, gaat het om forse bedragen die moeten worden terugbetaald.
Zo zijn er gedupeerden die meer dan 10.000 euro moeten terugbetalen. Bij een enkeling loopt de teller zelfs op tot 15.000 euro. Mensen zijn daardoor in forse financiële moeilijkheden gekomen, omdat ze vaak geen andere inkomsten hebben gehad in die periode. Als de WIA-uitkering wegvalt, betekent dat lang niet altijd dat gedupeerden met terugwerkende kracht recht hebben op een WW- of bijstandsuitkering.
Lees hier het volledige artikel.