Apothekers weigeren overtollige medicijnen terug te nemen

Een groeiend aantal apothekers weigert nog langer overtollige medicijnen retour te nemen, omdat hun dat te veel geld kost. Dit bevestigt de branchevereniging voor apothekers KNMP na vragen van de Volkskrant.

Die houding van apothekers pakt slecht uit voor het milieu: als de apotheek ze niet terugneemt, gooit een deel van hun klanten overbodige pillen en andere geneesmiddelen in de prullenbak of het toilet. Daardoor belandt waarschijnlijk meer van dit klein chemisch afval in het milieu.

Milieuvervuiling door weggegooide geneesmiddelen is een serieus probleem. Hormonen uit anticonceptiepillen zijn bijvoorbeeld schadelijk voor vissen. Patiënten kunnen overbodige medicijnen in principe terugbrengen naar de apotheek, die ze dan laat vernietigen bij het klein chemisch afval. Maar omdat de hoge kosten van die medicijnvernietiging voor rekening van de apotheker komen, sturen steeds meer apothekers hun klanten weer met hun oude medicijnen naar huis. Apothekers zijn niet verplicht geneesmiddelen retour te accepteren.

Een rondgang langs een dertigtal apothekers leert dat een meerderheid nog wel bereid is medicijnen retour te nemen en voor de kosten op te draaien. Tegelijkertijd neemt de onvrede toe. ‘Particulieren kunnen medicijnen gratis naar de milieustraat brengen, wij moeten ervoor betalen’, zegt een Maastrichtse apotheker, die anoniem wil blijven. ‘Als er iemand overleden is en er veel medicijnen over zijn, willen we nabestaanden wel tegemoet komen. Maar in andere gevallen nemen we geen medicijnen meer in.’

Lees hier het volledige artikel.