Begin deze maand meldde apothekersvereniging KNMP dat het tekort aan medcijnen afgelopen jaar opnieuw steeg. Bijna 800 geneesmiddelen waren in 2018 minstens twee weken niet verkrijgbaar. In 2010 waren dat er ruim 170.
Dat tekort komt door de lage prijzen, zegt iedereen in de geneesmiddelenketen. Internationale fabrikanten krijgen in andere landen betere prijzen. Uit gesprekken met producenten, verzekeraars, groothandelaren en apothekers blijkt er meer te spelen: export naar het buitenland. Dat groothandelaren exporteren was bekend. Dat apothekers dat ook zelf doen niet. Het kan er toe leiden dat Nederlandse patiënten misgrijpen.
Jan Broeren, voorzitter van de belangenvereniging voor kleinere geneesmiddelenproducenten GLN, zegt dat hij weet dat een aantal apothekers ‘gecoördineerd grotere hoeveelheden medicijnen bij de groothandel bestelt en exporteert’. “Dan is de groothandel te goeder trouw, maar zijn het de apothekers die planmatig bij verschillende groothandels wegkopen. Er gaan geruchten dat het om veertig tot honderd apothekers gaat. Veertig wordt door meerdere mensen als ondergrens genoemd.”
Lees hier het volledige artikel.