Minister Schippers van volksgezondheid wil dat alle ziekenhuizen gaan werken met antibioticateams. In de loop van 2014 gaat de inspectie toezien op de inzet van deze zogenaamde A-teams. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer over haar beleid rond opkomende antibioticaresistentie.
De A-teams bestaan in ieder geval uit een internist-infectioloog, een medisch microbioloog, een ziekenhuisapotheker en liefst ook een verpleegkundige. Ze waken over het antibioticabeleid in de instelling, bijvoorbeeld door controle op het naleven van de richtlijnen aan de hand van resistentiecijfers.
De A-teams komen uit de koker van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB). Het is een van de twee pijlers uit het visiestuk 2012 dat de werkgroep in opdracht van de IGZ schreef. De andere pijler is het ontwikkelen van nieuwe overkoepelende richtlijnen voor de verschillende antibioticaklassen. De veehouderij heeft de humane sector op dit vlak ingehaald, want daar zijn dergelijke richtlijnen al wel opgesteld. Over het ontwikkelen van richtlijnen staat niets in de Kamerbrief.
Wel krijgt de Gezondheidsraad de opdracht om het nut en de gevaren van preventief gebruik van antibiotica te onderzoeken.
De minister heeft verder toegezegd te willen investeren in een aantal surveillancesystemen. De surveillance van resistentie in verpleeghuizen krijgt onder meer extra geld. Uit het jaarlijks Nethmap-rapport bleek eind juni dat verpleeghuizen een reservoir zijn van resistentie.
Bron: Medisch contact