Antibiotica-dipsaus voor protheses

“Dokters kunnen tegenwoordig zóveel”, op ieder feestje hoor je dit een tante of buurvrouw wel zeggen. En inderdaad: een nieuwe knie of heup, een kunststof hartklep, zelfs oren, neuzen of wangen… In een ziekenhuis kun je veel onderdelen van het lichaam laten vervangen. Toch ligt er bij al die protheses gevaar op de loer: bacteriën.

Bij veel protheses is een infectie de meest voorkomende complicatie. Gevaarlijk, en vaak lastig te bestrijden. Maar zo’n prothese is toch steriel? Waar komen die bacteriën dan eigenlijk vandaan? Henny van der Mei, hoogleraar Biomateriaal gerelateerde biofilms en infecties aan het UMCG, legt het uit.

“Inderdaad, de prothese is steriel. Maar een operatiekamer is dat niet. Nooit. Dat kan ook niet, want er zijn mensen, en die mensen bewegen. Met iedere beweging verplaatst er lucht, en komen ook de bacteriën in beweging. Er wordt van alles aan gedaan om zo min mogelijk bacteriën in een operatiekamer te krijgen door strenge hygiëneregels, operatiepakken, haarkapjes en speciale luchtbehandeling, maar toch zweven er in een operatiekamer nog bacteriën rond die tijdens het plaatsen op de prothese komen, en dus met de prothese in het lichaam geplaatst worden.”

Lees hier het volledige artikel.