Kwaliteit en patiëntveiligheid in het geding. Afbraak van de kwaliteit van de Nederlandse mondzorg en grote risico’s voor de patiëntveiligheid. Dat is het harde oordeel van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) over het voornemen van het ministerie van VWS om de zelfstandige bevoegdheden van de mondhygiënist te verruimen met verdoven, boren en vullen van tanden.
De ANT is ervan overtuigd dat deze verkapte bezuiniging op de mondzorg voor patiënten meer nadelen dan voordelen oplevert. De maatregel is niet doelmatig en leidt tot organisatorische chaos. “Mondhygiënisten vervullen een belangrijk taak in de mondzorg als het om preventie gaat”, stelt Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de ANT. “Maar het is onmogelijk dat zij de noodzakelijke spoedbehandeling bij pijnklachten uitvoeren of complicaties kunnen behandelen. Niemand zit te wachten op extra loketten in de zorg. Dit zal dan ook leiden tot grote verwarring bij patiënten. Het is feitelijk misleiding, een fopspeen. Bovendien is het met deze maatregel niet mogelijk om de kwaliteit en patiëntveiligheid te waarborgen.”
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kondigde gisteren aan dat het vanaf 2017 is toegestaan dat mondhygiënisten zelf boren, vullen en verdovingen geven. Ook krijgen ze de bevoegdheid om röntgenfoto’s te maken. Nu mag dat alleen na een opdracht van een tandarts. Nederland loopt wereldwijd al voorop met de mogelijkheden rondom taakdelegatie. Op het gebied van het kunstgebit en preventie zijn al grote stappen gezet, zo stelt de ANT. Belangrijke voorwaarden voor taakherschikking zijn de kwaliteit, de organisatie en de patiëntveiligheid. Vaartjes: “Die moeten gewaarborgd blijven. Taakherschikking is echter onwenselijk als daar niet goed over is nagedacht en dit instrument wordt ingezet met de verkeerde doelstellingen, in dit geval een verkapte bezuiniging, die ten koste gaat van de kwaliteit.”
Lees hier het volledige artikel.