In Nederland is de angst voor privacy groter dan in veel andere Europese landen. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM). De Tweede Wereldoorlog speelt daarbij nog een rol.
‘Privacy is belangrijk, natuurlijk. Maar het moet andere belangrijke zaken niet in de weg staan. In Nederland lijkt privacy soms een hype, en dat belemmert het zicht op andere kwesties. Zoals de noodzaak van het registreren van gegevens door zorgverleners. En natuurlijk aandacht voor de kwaliteitsverbetering die big data mogelijk maakt.’ Dat zegt Antoinette de Bont. Zij is als hoogleraar verbonden aan de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM). De ESHPM werkt onder de noemer BigMedilytics aan een jarenlang onderzoek naar de toepassing van big data in de zorg.
De rol van privacy
Onlangs maakte ESHPM de resultaten bekend van een tussenonderzoek naar de rol van privacy bij het gebruik van big data in acht Europese landen. Daarbij blijken grote verschillen te bestaan. ‘In Zweden wordt er bijvoorbeeld heel anders aangekeken tegen het delen van data in de zorg’, zegt collega-onderzoeker Rik Berends van de ESHPM. ‘In Nederland, maar ook in Duitsland en Oostenrijk, is men zeer voorzichtig. Maar in een land als Zweden heeft uitwisseling van data veel meer het karakter van een burgerplicht. De zorg wordt er beter van, vindt men daar. Dus moet je een bijdrage leveren.’
Lees hier het volledige artikel.