Een aanzienlijke daling van de zorgkosten per patiënt, kortere wachttijden en daarnaast ook een toename van de tevredenheid bij patiënten zonder nadelige gevolgen voor de gezondheid.
Dit zijn de belangrijkste opbrengsten van een jarenlange proef in Zuid-Limburg met een alternatief voor reguliere ziekenhuiszorg, de zogenoemde anderhalvelijnszorg.
Anderhalvelijnszorg is een intensieve samenwerking van huisartsen en medisch specialisten in speciale centra, buiten de muren van het ziekenhuis. Zoals bijvoorbeeld in de twee Stadpoli’s van Maastricht. Hier zien medisch specialisten van het Maastricht UMC+ de patiënt en geven een behandeladvies aan de huisarts, die de regie houdt. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) evalueerden de proeftuinen in de regio (waaronder de proeftuin Blauwe Zorg, waar de Maastrichtse stadspoli’s onder vallen) en presenteren vandaag hun eindrapport.
Juiste zorg op de juiste plek
De structurele toename in de collectieve zorguitgaven van de afgelopen jaren vormt een reële bedreiging voor de toegankelijkheid, kwaliteit, betaalbaarheid en daarmee de duurzaamheid van de zorg in Nederland. De vorig jaar verschenen hoofdlijnenakkoorden van onder andere de medische specialistische zorg en de huisartsenzorg alsmede de landelijke taskforce ‘De Juiste Zorg op de Juiste Plek’ geven de noodzaak aan om daarop actie te ondernemen. Onlangs nog meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de Nederlandse zorguitgaven vorig jaar zijn gestegen tot een record van 100 miljard euro.
Lees hier het volledige artikel.