Amyloïdose: eiwitstapelingsziekte

Amyloïdose is een groep van ziekten waarbij abnormaal gevouwen eiwitten zich opstapelen in verschillende organen zoals de nieren, het hart en het zenuwstelsel. AL-amyloïdose, de meest voorkomende vorm, wordt veroorzaakt door een voorstadium van beenmergkanker.

Wat is amyloïdose?
Amyloïdose is een zeldzame en ernstige aandoening waarbij abnormale eiwitten, bekend als amyloïden, zich ophopen in de weefsels en organen. Deze eiwitten worden op een verkeerde manier gevouwen en kunnen niet door het lichaam worden afgebroken. Hierdoor stapelen ze zich op in verschillende organen, wat leidt tot verstoring van hun normale functie. De aandoening kan levensbedreigend zijn, afhankelijk van welke organen betrokken zijn en hoe ernstig de ophoping is. Vooralsnog is de ziekte ongeneeslijk, maar amyloïdose kan wel behandeld worden, wat de ontwikkeling ervan vertraagt.

AL-amyloïdose (Lichte Ketens Amyloïdose)
AL-amyloïdose, ook bekend als primaire amyloïdose, is de meest voorkomende vorm, en de enige die wordt veroorzaakt door een voorstadium van beenmergkanker. Er is sprake van een abnormale productie van lichte ketens, een onderdeel van antistoffen (immunoglobulines), door plasmacellen in het beenmerg. Bij AL-amyloïdose klonteren deze ketens samen en vormen ze amyloïde-afzettingen.

Lees hier het volledige artikel.