Zodra een patiënt binnenkomt op de spoedeisende hulp (SEH) wil je als zorgpersoneel weten: ‘wat is er aan de hand en hoe kunnen wij de patiënt zo snel mogelijk helpen?’ Om daarachter te komen worden sinds jaar en dag routinematig testen afgenomen, waaronder vaak een bloedkweek om te onderzoeken of er sprake is van een bloedvergiftiging. Maar is dat wel altijd nodig?
Het ‘acute AI-team’ van Amsterdam UMC laat met onderzoek zien van niet. Met de inzet van een algoritme wil het team het aantal bloedkweken op de SEH met 30% terugdringen.
Internist Prabath Nanayakkara houdt zich al jaren bezig met doelmatigheid in de acute zorg. Zo kwam hij een aantal jaar geleden op het idee om te kijken of het noodzakelijk is om zo vaak een bloedkweek te doen op de spoedeisende hulp. Want geeft deze bloedkweek wel de gezochte informatie? Nanayakkara: “Vaak niet. We zijn gewend om het zo te doen, maar dat wil niet zeggen dat de kweek nodig is. Zeker niet als je de cijfers bekijkt. Van de bloedkweken die op de spoedeisende hulp gedaan worden, geeft slechts 15% aan dat er iets aan de hand is. Nog interessanter is het als je die positieve resultaten nader bestudeert. Dan blijkt ongeveer de helft van de positieve bloedkweken vals-positief.”
Lees hier het volledige artikel.