Amsterdam UMC-onderzoek bewijst noodzaak van snelle eerste schok bij hartstilstand

Het is bekend dat snel handelen bij een hartstilstand belangrijk is, maar wat betekent een snelle eerste schok met een defibrillator in detail voor de overlevingskansen van patiënten? Onderzoekers van Amsterdam UMC analyseerden de data van 3.723 patiënten die buiten het ziekenhuis een hartstilstand kregen en concludeerden dat echt elke minuut telt.

Remy Stieglis, onderzoeker bij Amsterdam UMC: “Ons onderzoek toont aan dat zo snel mogelijk een schok toedienen van levensbelang is. Als de eerste schok binnen 6 minuten werd gegeven lukte het in 93% van de gevallen om de hartritmestoornis ventrikelfibrilleren (VF) – wat de hartstilstand veroorzaakt – te stoppen. Als de eerste schok bijvoorbeeld pas na meer dan 16 minuten werd gegeven daalde dit percentage naar 75%.” Het onderzoek laat zien dat elke minuut dat de eerste schok later wordt gegeven, leidt tot een 6% lagere kans op overleving. Hierbij is gekeken naar patiëntgegevens tot aan het moment van ontslag uit het ziekenhuis.

Reanimatieonderzoek ARREST
Vanuit het ARREST-onderzoek (AmsteRdam REsuscitation STudies) worden sinds 2005 in samenwerking met hulpdiensten en ziekenhuizen gedetailleerde data verzameld over reanimaties in Noord-Holland. Voor dit specifieke onderzoek werden data gebruikt van personen die in het bijzijn van een getuige een hartstilstand kregen, veroorzaakt door ventrikelfibrilleren. Zo kon zeer nauwkeurig de tijd van de 112-melding tot aan de eerste schok bepaald worden en de impact van de tijd tot de eerste schok worden geanalyseerd.

Lees hier het volledige artikel.