Chronische ziekten zorgen wereldwijd voor steeds grotere gezondheidsproblemen. Bijna tachtig procent van de chronische aandoeningen komt voor in lage- en middeninkomenslanden. Beleid van de Wereldgezondheidsorganisatie om deze ziekten te bestrijden heeft vooralsnog niet het gewenste resultaat, daardoor komt de gezondheidszorg in die landen steeds verder onder druk te staan.
Amsterdam UMC kan dankzij een Horizon-subsidie van de Europese Commissie met een internationaal consortium aan de slag om chronische ziekten te voorkomen.
Consortiumleider en hoogleraar Global Migration, Ethnicity and Health van Amsterdam UMC, Charles Agyemang:
“We zien vooral in Afrika ten zuiden van de Sahara een toename van het aantal chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. We zien ook dat WHO-maatregelen niet goed werken. Dat komt mede omdat de gegevens waarop de gekozen aanpak is gebaseerd, komen uit westerse landen met een hoog inkomen. De verschillen tussen mensen en samenlevingen zijn soms groot, en een aanpak die hier werkt, hoeft elders niet te werken en andersom. We moeten op zoek naar maatregelen die beter passen bij de bevolking in Afrika.”
Lees hier het volledige artikel.