De ziekte van Alzheimer is mogelijk overdraagbaar via medisch ingrijpen, net zoals de menselijke vorm van Creutzfeldt-Jakob, de gekkekoeienziekte . Dat concluderen onderzoekers op basis van autopsie op de hersenen van acht patiënten die overleden aan de ziekte Creutzfeld-Jakob die ze hadden opgelopen door medisch ingrijpen.
In het brein van zes van deze, relatief jonge, patiënten bevonden zich ook de eiwitophopingen die zo kenmerkend zijn voor alzheimer. De studie, die vandaag wordt gepubliceerd door het wetenschappelijk tijdschrift Nature, is uitgevoerd door Britse neuropathologen van het National Hospital for Neurology and Neurosurgery in Londen.
Alzheimer wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door verkeerd gevouwen eiwitten in de hersenen. Creutzfeldt-Jakob ook, alleen gaat het hier om prionen, infectieuze eiwitten. Wie prionen binnenkrijgt van een patiënt met Creutzfeldt-Jakob, krijgt de ziekte ook. Wereldwijd hebben ongeveer tweehonderd patiënten de ziekte gekregen omdat ze voor groeistoornissen werden behandeld met (besmette) groeihormonen. De veronderstelling is nu dat de verkeerd gevouwen eiwitten die kenmerkend zijn voor alzheimer ook overdraagbaar zijn via medisch ingrijpen, vooral bij hersenoperaties.
Lees hier het volledige artikel.