Alvleesklierkanker is bijna doodvonnis: artsen starten nieuwe landelijke aanpak

Nederlandse ziekenhuizen gaan landelijk samenwerken in een nieuwe aanpak van alvleesklierkanker. Alle patiënten worden onderdeel van één groot wetenschappelijk onderzoek naar die meest dodelijk vorm van kanker, die jaarlijks aan ruim 2800 Nederlanders het leven kost.

Alle Nederlandse artsen die alvleesklierkanker behandelen, de Maag Lever Darm Stichting en het patiëntenplatform Living With Hope kondigden de nieuwe aanpak gisteren aan in deze krant (De Stentor) Alle alvleesklierkankerpatiënten worden betrokken bij één groot wetenschappelijk onderzoek en alle ziekenhuizen gaan samenwerken aan de beste behandeling per patiënt. Dit zogenoemde ‘Deltaplan Alvleesklierkanker’ werd gisteren – op Wereld Alvleesklierkanker Dag – gelanceerd.

De diagnose alvleesklierkanker is nagenoeg een doodvonnis vanwege de schrikbarend slechte prognose. Na vijf jaar is slechts 9 procent van de patiënten nog in leven. Per jaar overlijden er ruim 2800 Nederlanders aan deze ziekte. In de afgelopen dertig jaar is op bijna alle vormen van kanker flinke vooruitgang geboekt, maar alvleesklierkanker blijft fors achter. De diagnose wordt vaak te laat gesteld en het orgaan dat diep in de buik ligt, is moeilijk te opereren.

Lees hier het volledige artikel.