De behandeling voor diabetes type 1 bestaat momenteel uit het spuiten van insuline of soms transplantatie van een donoralvleesklier of eilandjes van Langerhans. Vanwege het tekort aan donororganen in Nederland is de kans op transplantatie helaas erg klein. Bovendien hebben afweer onderdrukkende medicijnen na transplantatie bijwerkingen. Regeneratieve geneeskunde biedt kansen om die wachtlijsten te verminderen en bijwerkingen tegen te gaan.
Wat doet de alvleesklier en hoe vaak gaat het mis?
De alvleesklier heeft verschillende functies: produceren van enzymen voor het verteren van voedsel in de darmen en het produceren van verschillende hormonen. Een van die hormonen is insuline: het hormoon dat helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
In Nederland hebben ongeveer 100.000 mensen diabetes type 1. De bètacellen in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier maken bij hen geen of nauwelijks insuline meer. Daarom moeten zij zichzelf meerdere keren per dag insuline toedienen via injecties of een pompje dragen. Wanneer de suikerspiegel langdurig niet goed is gereguleerd kunnen complicaties als hart-, oog en nieraandoeningen ontstaan.
Lees hier het volledige artikel.