ALS ziekte: een alles verwoestende spier- en zenuwziekte

ALS is een hele nare en progressieve spier- en zenuwziekte waarbij de zenuwcellen van het motorisch stelsel in het ruggenmerg en de hersenstam afsterven. Normaal gesproken geven de hersenen signalen aan de spieren om bijvoorbeeld te bewegen, maar die seintjes komen bij ALS dan niet meer aan.

Dat betekent dat de spieren dus geen opdracht meer krijgen om te bewegen en dat dus ook niet meer doen. Spierzwakte en verlamming zijn het resultaat.

Diagnose ALS
Per jaar krijgen tussen de 400 en 500 mensen in Nederland te horen dat ze aan deze ziekte lijden die volledig Amyotrofische Laterale Sclerose heet. Hun levensverwachting is na die diagnose ongeveer 3 jaar. Er is echter ook een categorie die langer leeft dan 5 jaar nadat is vastgesteld dat ze aan de ziekte lijden. Mensen overlijden uiteindelijk vaak aan het feit dat de hartspieren er mee ophouden of enorm verzwakt zijn.

ALS leeftijd
Mensen krijgen gemiddeld ALS als ze tussen de 40 en 60 jaar zijn. Toch kunnen ook veel jongere en oudere mensen ALS krijgen.

Signalen
Mensen die aan ALS lijden, komen vaak in eerste instantie bij een dokter met vage klachten zoals onhandigheid, het minder goed articuleren of moeite met lopen. Daarnaast is ALS deels te herkennen bij mensen als ze wat vaker struikelen, geen klein priegelwerk meer doen als veters strikken of knoopjes dicht krijgen. Sommigen voelen zelf wel dat ze wat minder kracht in hun arm–, of beenspieren hebben.

Lees hier het volledige artikel.