Als embryo-modellen steeds meer op echte embryo’s gaan lijken

Komen we voor een fundamentele vraag te staan: waar trekken we de grens?
De ontwikkeling van menselijke embryo-modellen opent nieuwe deuren in wetenschappelijk onderzoek. Ze bieden hoop op verbeteringen in ivf-behandelingen en nieuwe behandelingen van erfelijke aandoeningen. Het onderzoek staat nog in de beginfase, maar de modellen worden snel geavanceerder. Ze lijken steeds meer op echte embryo’s, wat de kans op succesvolle onderzoeksresultaten vergroot.

Maar deze vooruitgang gaat gepaard met complexe ethische vraagstukken. Als deze modellen steeds meer op echte embryo’s gaan lijken – embryo’s die ontstaan uit een eicel en zaadcel – moeten we dan dezelfde ethische en wettelijke grenzen hanteren?

Grijs gebied
In veel landen is het verboden om menselijke embryo’s uitsluitend voor wetenschappelijk onderzoek te creëren. Dit verbod is gebaseerd op de overtuiging dat embryo’s, als het begin van menselijk leven, respect en bescherming verdienen. Onderzoekers mogen alleen restembryo’s gebruiken die overblijven na ivf-behandelingen, en dan nog alleen met expliciete toestemming van de ouders.

Lees hier het volledige artikel.