Of je nou je teen stoot, in je vinger snijdt of je been breekt. Pijn hebben we allemaal wel eens. Maar wat als pijn chronisch wordt? Dat overkwam Sanne Bloemink. In haar boek ‘Pijn. Een expeditie naar onbestemd gebied’ neemt ze je mee in haar zoektocht naar een oplossing.
Tijdens een kickboxles in 2010 voelt schrijver en journalist Sanne Bloemink een bliksemschicht in de rechterhelft van haar lichaam. “De donderslag die volgt, priemt zich door de hele rechterkant van mijn rug en mijn rechterbeen. ‘Au, au, au’, kreun ik. De elektrische scheuten sidderen door mijn lichaam.” Het is het begin van constante zenuwpijn, waar ze dertien jaar later nog altijd last van heeft.
Bloemink is zeker niet de enige die met constante pijn door het leven gaat. Eén op de vijf volwassen Europeanen lijdt aan chronische pijn. In Nederland gaat dit om meer dan 2,5 miljoen mensen. Deze pijn veroorzaakt veel leed en kost de samenleving handenvol geld. Toch blijft pijn volgens Bloemink onderbelicht. Daarom besloot ze op zoek te gaan naar een oplossing, door haar eigen ervaringen te verbinden met kennis uit de geneeskunde, filosofie, literatuur en geschiedenis. Ze verwerkte haar bevindingen in het boek Pijn – Een expeditie naar onbestemd gebied, dat dit najaar verscheen.
Lees hier het volledige artikel.