Het is zo langzamerhand een traditie: elk jaar maken geneeskundestudenten van het UMC Utrecht persoonlijk kennis met iemand die lezen en schrijven moeilijk vindt of het niet kan. Zo horen zij uit de eerste hand welke beperkingen laaggeletterde mensen hebben. Héél belangrijk, want dan kunnen ze hier later als arts alert op zijn én er rekening mee houden in hun uitleg aan patiënten.
“Ik was me er niet van bewust dat zóveel mensen moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. 2,5 miljoen Nederlanders boven de zestien jaar zijn laaggeletterd. Ik keek er ook van op, dat ruim de helft van hen Nederlands als moedertaal heeft.”
Taalambassadeur
Aan het woord is Myrte van Zuijlen. De bachelor-student geneeskunde deed de kennis op in 2021, tijdens het tweede jaar van de opleiding. Dat gebeurde in aanloop naar de ontmoeting met iemand uit de genoemde groep: Bettie Hoogewerf. Die is als taalambassadeur verbonden aan Stichting Lezen en Schrijven.
Goede dokter
Wil je een goede dokter zijn, dan moet je met iedere patiënt goed kunnen communiceren. Dat is de overtuiging binnen de opleiding geneeskunde. Maaike Kok is er docent communicatie & attitude.
Lees hier het volledige artikel.