Op dinsdag 16 februari start de Eerste Kamer met de behandeling van het VN-verdrag voor de rechten van personen met een beperking. De Alliantie van vijf landelijke organisaties van mensen met een beperking, psychische aandoening of chronische ziekte, waaronder Per Saldo, vraagt aandacht voor de meest essentiële punten.
De Alliantie maakt zich zorgen over het ambitieniveau van de regering ten aanzien van de implementatie van het VN-verdrag. Zij ziet dat de regering de verantwoordelijkheid voor de implementatie van het VN-verdrag ‘wegorganiseert’ naar de samenleving. “Maar krachtig, overheidsbreed eigenaarschap is nodig om ervoor te zorgen dat voldaan wordt aan de verplichtingen uit het verdrag. Dit klemt des te meer nu het verdrag in feite geen nieuwe rechten omvat maar juist een nadere uitwerking van de verplichtingen van de staten jegens de doelgroep”, schrijft de Alliantie in haar brief aan de leden van de Vaste Kamercommissie van het ministerie van VWS.
Stevig signaal
De Tweede Kamer heeft het stevige signaal afgegeven dat de ambitie van de regering opgeschroefd dient te worden. Lees ook dit nieuwsbericht. Daardoor wordt toegankelijkheid de norm en ontoegankelijkheid de uitzondering. Gemeenten krijgen een belangrijke verantwoordelijkheid. Samen met ervaringsdeskundigen zal een plan van aanpak worden opgesteld met concrete doelen in een bepaald tijdsbestek. De overheid zal hierin een voorbeeldfunctie gaan vervullen.
De Alliantie vraagt de Eerste Kamer om deze belangrijke stappen voorwaarts van harte te ondersteunen en eenzelfde signaal over het belang van daadkrachtig leiderschap aan de regering af te geven.
Lees hier het volledige artikel.