Maastrichtse onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld waarmee embryo’s met een enkele test op alle bekende genetische afwijkingen kunnen worden onderzocht. Deze nieuwe methode is nauwkeuriger en sneller dan de bestaande technieken voor embryoselectie, die slechts een deel van het genetisch materiaal analyseren.
Hierdoor kan sneller en beter worden vastgesteld welke embryo’s geschikt zijn voor een succesvolle zwangerschap, wat de kans op een gezond kind vergroot voor wensouders met een verhoogd risico op een erfelijke aandoening. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.
Wensouders die risico lopen op een kind met een ernstige erfelijke aandoening of op herhaalde miskramen door chromosoomafwijkingen, kunnen kiezen voor een pre-implantatie genetische test (PGT). Dit wordt ook wel embryoselectie genoemd. Het is een ivf-behandeling waarbij embryo’s worden onderzocht op bekende genetische afwijkingen, en alleen embryo’s zonder de afwijking worden geplaatst in de baarmoeder. Onder leiding van geneticus Masoud Zamani Esteki ontwikkelden onderzoekers van het Maastricht UMC+ een techniek die het volledige genoom – alle genen en chromosomen – in één enkele test kan analyseren. Hierdoor kunnen nu alle erfelijke aandoeningen waarvoor hulp is gevraagd beter en sneller worden opgespoord.
Lees hier het volledige artikel.